Door Carol Beuchat PhD Met toestemming vertaald door briardinfo.nl en overgenomen van de website van het Institute of Canine Biology
Het ontstaan van het ras - de Genenpool Laten we doen alsof deze elf honden de grondleggers, de zgn. "founders" zijn van jouw ras -de eerste honden die in het stamboek werden ingeschreven. Alle volgende honden van het ras, stammen af van alleen deze honden. Het ras heeft een gesloten genenpool.
Alle genetische variatie die ooit in jouw nieuwe ras zal bestaan, is aanwezig in deze honden. Mutaties zullen waarschijnlijk geen nieuwe nuttige variatie toevoegen omdat de meeste mutaties schadelijk zijn. Als een gemuteerd gen dominant is en schadelijk, zal het waarschijnlijk snel geëlimineerd worden. Als de mutatie recessief is, komt het niet tot uitdrukking, tenzij een dier homozygoot is voor het allel doordat hij van elke ouder een zelfde kopie erfde. In heterozygote toestand, kan een gemuteerd recessief allel generaties op de loer liggen zonder problemen te veroorzaken. Dus, tenzij er op een later moment nieuwe "founders" aan de populatie worden toegevoegd, zijn alle genen waar je ooit mee zult moeten werken in je fokprogramma, aanwezig in deze honden.
In elk van deze honden zijn er tenminste een paar (en misschien vele) recessieve genen die genetische aandoeningen kunnen veroorzaken. De aandoeningen zullen echter pas aan het licht komen als een hond homozygoot is voor het zieke allel - het moet TWEE kopieën hebben, van elke ouder één. Zolang de zieke genen zeldzaam zijn in de populatie, zullen er ook maar weinig honden de ziekte vertonen.
Kan de genenpool groter worden? (Nee!) Oké, we beginnen met onze elf founders en laten ze voortplanten. Om het simpel te houden, laten we ze alleen identieke kopieën van zichzelf produceren -klonen.
We hebben nu 27 honden, allemaal exacte kopieën van één van de founders. Wat is er met de grootte van de genenpool gebeurd?
Niets.
Nu heb je meer honden en je hebt meer kopieën van de genen van de honden die meer nakomelingen hebben, zoals die actieve grijze hond met de rode tong. Dus, de frequentie van bepaalde allelen is verschillend in deze populatie dan in de founders, maar het aantal verschillende allelen in de populatie is precies hetzelfde. (We laten de mogelijkheid van een mutatie voor nu buiten beschouwing).
Wat als de honden zich normaal voortplanten in plaats van clones te produceren? In geslachtelijke voortplanting, krijgt elke puppy een set genen van elk van de ouders. En elke puppy krijgt een verschillende mix van ouderlijke genen, dus elke puppy is iets anders. Bovendien heeft elke ouder een verschillend aantal nakomelingen en misschien verschillende partners. Dus de frequentie van de verschillende allelen in de populatie kan heel anders in deze nieuwe generatie zijn dan die in de founders.
Maar wederom, al zijn er nu meer honden in de populatie, de genenpool wordt niet groter.
In feite doet het er niet toe hoe groot het ras wordt -misschien groeit het op een dag uit tot duizenden honden- zolang het stamboek gesloten is, wordt de genenpool nooit groter dan die was toen het ras ontstond.
Kan de genenpool kleiner worden? (JA!) De genenpool van een ras met een gesloten stamboek kan nooit groter worden. Maar het kan wel kleiner worden.
Wat als honden met zwarte oren minder vruchtbaar waren, of een hogere puppy-sterfte hadden, of een ander biologisch probleem? De frequentie van genen die zwarte oren geven zouden gereduceerd worden door natuurlijke selectie -honden met zwarte oren zouden minder kopieën van hun genen doorgeven aan de volgende generatie. Uiteindelijk, door genetische drift (kans) of natuurlijke selectie, zouden de genen van honden met zwarte oren steeds zeldzamer worden en zouden uiteindelijk zelfs uit de gehele populatie kunnen verdwijnen.
Wat als fokkers niet van zwarte oren zouden houden zodat alle puppy's met zwarte oren gecastreerd zouden worden en verkocht als huishond? Deze allelen zouden minder frequent in de populatie worden en ze zouden uiteindelijk compleet uit de gehele populatie kunnen verdwijnen door de kunstmatige selectie van de fokker.
De genenpool wordt kleiner als genen totaal geëlimineerd zijn uit een populatie. het is onwaarschijnlijk dat deze terugkomt door een toevallige mutatie en de enige andere manier waarop deze terug kan komen in de genenpool is door het introduceren van een dier in de fokpopulatie die dit gen draagt en zich succesvol voortplant.
Bij raszuivere honden, als het stamboek is gesloten, kunnen geen nieuwe allelen in het ras worden gebracht. Het verlies van een allel is permanent en reduceert de heterozygotie voor dat gen in het genoom .
Comments