3/17/2024 door Carol Beuchat PhD,
Met toestemming overgenomen en vertaald van de site van het Institute of Canine Biology
Ik word vaak benaderd door fokkers die zich zorgen maken over inteelt en afname van genetische diversiteit in hun ras. Ze weten dat deze zaken van belang zijn op zowel de korte als de lange termijn en dat ze de aanwezigheid van genetische gezondheidsproblemen binnen het ras beïnvloeden. De vraag van de fokker is "Wat doen we hieraan?".
Als onze discussie zich ontwikkelt, brengen ze onveranderlijk de kwestie ter sprake met welke honden ze zouden moeten kruisen, hetzij individuen in het ras, of andere honden die volledig onverwant zijn (bijv. een ander ras, gemengd ras, enz.).Fokkers willen dit altijd meteen vanaf het begin bespreken. Maar voor een genetisch herstelproject moet je de specifieke problemen identificeren die je moet oplossen voordat je beslissingen neemt over wat je gaat doen. De "Wat doen we" problemen worden beantwoord nadat we ons afvragen "Wat zijn de genetische problemen die opgelost moeten worden?".
Dus het eerste wat je nodig hebt is informatie over de genetica van je ras. Bovenaan de lijst staat informatie over de inteelt en genetische diversiteit van het ras. U kunt deze bepalen met behulp van stamboomdatabases of DNA-genotypes. Om te beslissen of u stambomen of genotypen gaat analyseren, moet u weten welke informatie beide kunnen opleveren. Beide hebben beperkingen en voordelen, en er zijn ook overwegingen van kosten en of de informatie wel beschikbaar is. Als je bij deze stap bent aangekomen, is het de moeite waard om beide zeer zorgvuldig te evalueren, zodat je de beste beslissing kunt nemen voor jouw doeleinden. Zoals je zult zien, hebben beide zowel voordelen als beperkingen. In feite zal informatie van zowel stamboom- als DNA-analyses echter krachtiger zijn dan één van beide alleen. Als je verwacht de "hele enchilada" analyse te doen, doe dan beide.
De Noorse Lundehund ondergaat genetisch herstel door middel van een kruisingsprogramma dat nu honden van een goed type voortbrengt die gezond en vruchtbaar zijn. (Melis et al 2022).
Genetische analyses, of het nu d.m.v. stambomen of DNA is, zullen informatie opleveren die een hoop termen bevat waar je waarschijnlijk niet bekend mee bent. Om deze informatie te gebruiken, ZAL je het vocabulaire moeten begrijpen en wat de gegevens je kunnen vertellen. Denk niet dat je dit kunt leren van praatjes in Facebookgroepen. Als je er tijd in wilt steken en wilt investeren om deze analyses voor je ras uit te voeren, volg dan de ICB online cursussen. Ik ken geen andere bronnen die speciaal ontwikkeld zijn voor hondenfokkers, die de essentiële informatie behandelen en geen wetenschappelijke achtergrond vereisen. Je moet wat tijd investeren in je eigen opleiding, anders weet je niet hoe je de informatie uit de gegevensanalyses moet gebruiken. Onthoud dat het doel hier is om uit te zoeken wat fokkers moeten doen om specifieke genetische problemen in het ras op te lossen. Hiervoor moet u de verstrekte informatie begrijpen. Volg de cursussen.
Ik heb een tabel gemaakt (hieronder) met wat informatie over de soorten basisinformatie die je uit zowel stamboomgegevens als genotypen kunt halen. Er is wat overlap, maar voor sommige dingen zijn stambomen beter en voor andere dingen is DNA beter. Nogmaals, als je de mogelijkheid hebt om beide te doen, dan is dat het handigst om te doen.
In het algemeen zou ik fokkers die alleen gegevens van één van deze bronnen willen gebruiken, adviseren om stambomen te gebruiken. Het lijkt misschien dat DNA beter zou moeten zijn omdat het "high tech" technieken gebruikt om informatie over chromosomen en genen te geven. Maar in feite zul je merken dat een stamboomanalyse alle informatie geeft die je nodig hebt om goed werk te verrichten op het gebied van genetisch management van een ras. Het vergt geen inspanning (of kosten) van fokkers om het up-to-date te houden, behalve toegang tot de stamboominformatie, en het zal u generatie na generatie, voor altijd kritische informatie verschaffen.
Als u DNA genotype gegevens voor uw ras wilt gebruiken, moet u SNP (single nucleotide polymorphism) analyse gebruiken, geen microsatellieten (of single tandem repeat markers, STR). Embark gebruikt de meest populaire, onderzoekskwaliteit analyse op basis van high-density SNPs. Hun gegevens kunnen worden gecombineerd met gegevens die zijn geproduceerd door een ander onderzoekslaboratorium dat dezelfde chip gebruikt (bijvoorbeeld gegevens van een onderzoek). Wisdom gebruikt ook SNP's, maar zij hebben een chip met een lagere resolutie van hun eigen ontwerp en hun gegevens kunnen niet worden gecombineerd met die van Embark. Ook (en dat is belangrijker) stellen zij de genotypegegevens niet beschikbaar aan de gebruiker, dus analyse door derden (zoals ik hier beschrijf) is niet mogelijk. Microsatteliet gegevens kunnen niet worden gecombineerd met SNP's, en ze bieden niet de resolutie die nodig is voor het plannen van een genetisch revalidatieprogramma voor een ras.
De tabel hieronder bevat aanvullende informatie over het gemak en de logistiek van het verkrijgen en beheren van gegevens van stambomen versus DNA-genotypes.
Gewapend met de informatie uit de analyse van uw stamboomdatabase of DNA-genotypering, bent u klaar om te beginnen met het samenvatten van de kwesties die moeten worden aangepakt. Hiervoor moet je ook een aantal andere dingen weten - het werkelijke aantal levende honden, hoeveel daarvan gebruikt kunnen worden in een fokprogramma (d.w.z. niet gesteriliseerd of gecastreerd), en hoeveel fokkers er zijn en waar ze wonen (bijv. land). Dit is ook het moment om alle informatie te verzamelen die je hebt over de fenotypische eigenschappen waar je om geeft (bv. vachtkleur, ras, enz.), evenals bekende gezondheidsproblemen en bijbehorende genotypen als die bekend zijn.
Al deze informatie zou sowieso beschikbaar moeten zijn over uw ras, maar meestal is het besef van fokkers dat er problemen zijn met genetische gezondheid die aangepakt moeten worden pas de motivatie om dingen samen te brengen. Met wat informatie uit stambomen of DNA-genotypes kunnen we veel giswerk wegnemen bij het nemen van fokbeslissingen. Als we nu een beetje moeite doen om de gegevens voor te bereiden, zal dat het ras tot ver in de toekomst voordelen opleveren.
Het artikel van Mabunda et al (zie Referenties) over het gebruik van stamboom en moleculaire gegevens om de genetische gezondheid van hondenrassen te evalueren bevat een nuttige samenvatting van de informatie die stamboom- en genotypeanalyses opleveren en hoe je die kunt gebruiken. U zult wat jargon tegenkomen dat misschien nieuw voor u is, dus u kunt hier beginnen om vertrouwd te raken met betekenissen en concepten. Er is nog veel meer kennis nodig over het opzetten van een genetisch revalidatieprogramma voor uw ras, maar dit is de plek om te beginnen.
Als je meer wilt weten over de genetische status van je ras en wat er gedaan kan worden om die te verbeteren, neem dan contact met me op en dan kunnen we bespreken waar we kunnen beginnen. Houd deze ruimte in de gaten voor meer informatie over genetische revalidatie van hondenrassen binnenkort...
REFERENTIES
Mabunda et al 2022. Evaluation of genetic diversity in dog breeds using pedigree and molecular analysis: a review. Diversity 14: 1054. https://doi.org/10.3390/d14121054.https://www.mdpi.com/1424-2818/14/12/1054
Melis et al 2022. Genetic rescue of the highly inbred Norwegian Lundehund. Genes 13: 163. https://doi.org/10.3390/ genes13010163.https://www.mdpi.com/2073-4425/13/1/163
Comments