Door Carol Beuchat PhD
Hoewel inteelt het voordeel heeft dat het de variatie in nesten verkleint en duidelijk de invloed van de gebruikte reu en teef versterkt, heeft het ook nadelige effecten op het voorkomen van recessief autosomaal overerfbare aandoeningen. Dus het beheer van inteelt in populaties dieren is noodzakelijk om genetisch overdraagbare aandoeningen te beheersen.
Het is niet genoeg om alleen zorgvuldig de reu en teef voor een volgende dekking uit te zoeken. Voor duurzaam fokken voor de lange duur, is beheersing van de inteelt van de gehele populatie noodzakelijk. En vaak hebben fokkers geen goed begrip van de factoren die het inteeltpercentage beïnvloeden. Eén van de meest belangrijke is de grootte van de populatie van fokdieren. Grote populaties veranderen minder snel en zijn meer voorspelbaar over de tijd; kleine populaties zijn genetisch instabiel omdat ze gevoeliger zijn voor de effecten van toeval en omdat veranderingen erg snel kunnen ontstaan.
Deze effecten zijn gemakkelijker te laten zien dan om te beschrijven, dus hierbij een video die je laat zien hoe je de relatie tussen populatiegrootte en inteelt zelf kunt bestuderen, met behulp van een simpele populatie simulatie. Je kunt de software POPULUS downloaden, die werkt op zowel pc als MAC (met gebruik van Java, welke je ook gratis kunt downloaden). Ik ga door een paar voorbeelden voor je in dit onderstaande filmpje en laat je zien hoe het werkt, maar ik raad je vooral aan om zelf wat te spelen met de grootte van je ras, hoeveel founders er waren, de invloed van historische bottlenecks enz. en je kunt verschillende scenario's uitproberen en zien wat de voorspelde gevolgen zijn op de mate van inteelt.
Comments